Skip to content Skip to footer
Δευτέρα & Παρασκευή 2 μ.μ. - 7 μ.μ. | ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 9 Π.Μ.-2.30 Μ.Μ.
Πλατεία Μιαούλη, Σύρος
Δευτέρα & Παρασκευή 2 μ.μ. - 7 μ.μ. | ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 9-2.30
Πλατεία Μιαούλη, Σύρος

Η Ιστορία της ΔΒΣ

Η εμπορική και οικονομική άνθιση της Σύρου κατά τον 19ο αιώνα οδήγησε στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών με τη δημιουργία σχολείων, βιβλιοθηκών, συλλόγων, θεάτρων κλπ.

Εκεί λειτούργησε και το πρώτο Γυμνάσιο της Νεότερης Ελλάδας (1833) στο οποίο φοίτησαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Συγγρός, ο Γιαννούλης Χαλεπάς κ.ά., ενώ τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο στήριξε έμπρακτα και μαζικά η τοπική κοινότητα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου ιδρύθηκε το 1926 στην Ερμούπολη, επί δημαρχίας Επαμεινώνδα Παππαδάμ, με τον διαχωρισμό της από την ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Σύρου και την μεταφορά των 2.000 περίπου τόμων που ανήκαν στον Δήμο Ερμούπολης, στον νεοσύστατο οργανισμό. Πυρήνα της πρώτης αυτής συλλογής αποτελούσε η βιβλιοθήκη του Ιακώβου Ρώτα, αγαπημένου φίλου του Κοραή, και του Επισκόπου Κυκλάδων Ανθίμου Κομνηνού που κληροδοτήθηκε το 1842.

Τα πολύτιμα παλαιά βιβλία όπως τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ροδίου (1521), το «Ονομαστικό του Πολυδεύκους» (1608) του Ρακίνα, οι «Ιουστινιάναι» του Πρίγκιπα Ροδοκανάκη (σπάνια συριανή έκδοση) κ.ά. διαφυλάσσονται σε ξεχωριστή θέση.  

Από τότε μέχρι σήμερα, η Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς και στα πολύτιμα παλαίτυπα και τις εκδόσεις των περασμένων αιώνων έχουν προστεθεί χιλιάδες τίτλοι, που αποκτώνται συστηματικά ή δωρίζονται σε αυτήν. Ένας από τους σημαντικότερους δωρητές της βιβλιοθήκης ήταν ο Συριανός ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, προς τιμήν του οποίου έχει ονομασθεί η κεντρική αίθουσα – αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Πλέον η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου περιλαμβάνει περίπου 60 χιλιάδες τόμους.                               

Ανεκτίμητο κομμάτι της συλλογής της βιβλιοθήκης είναι και τα φύλλα του τοπικού Τύπου που καταγράφουν την επικαιρότητα και τα ιστορικά γεγονότα του τόπου από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

0Z1A4789

Βιβλιοθήκη

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η βιβλιοθήκη είναι ένας δυναμικός φορέας, ο οποίος εκτός από τις παραδοσιακές υπηρεσίες για μελέτη και το δανεισμό βιβλίων, επεκτείνει τη δράση του οργανώνοντας εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με άξονα κυρίως το βιβλίο.

Η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε διπλανό κτίριο, στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε ένα ελκυστικό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και εφήβους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο